Delfinek látása


rövidlátás és hogyan kell kezelni gyorsan kapja vissza a látását

Így delfinek látása bennünket a delfinek látása Origo A Speak Dolphin állati kommunikációval foglalkozó kutatóközpont egyik tagja, Jack Kassewitz kollégáival együtt   arra volt kíváncsihogyan látja egy delfin ultrahang letapogatással a vele szemben lebegő embert — ezt egy speciális, CymaScope nevű módszerrel tudták delfinek látása feltérképezni. A delfinek echolokációt használnak, hogy pontosan tájékozódni tudjanak Fotó: Dombovári Tibor Szemükkel is jól látnak A delfinek visszhangok alapján tájékozódnak a vízben delfinek látása másodpercenként akár irányított hangot is kibocsáthatnak, amelynek visszaverődésével tudják bemérni a különböző objektumok távolságát és alakját.

hyperopia 1

Mivel hallásuk ennyire fejlett, a delfineket elsősorban auditív állatoknak tekintettük — a legfrissebb kutatások azonban kiderítették, hogy az óceánban élő fajok, így például a palackorrú delfinek, egyformán jól látnak a vízben és a víz felett is.

Bár szemük nem érzékeli a színeket, a látható spektrum kék tartományában található fényekre nagyon érzékeny.

látó csicseriborsóért

Kevesen tudják, de a delfinek szeme is visszaveri a fényt, hasonlóan a macskákéhoz. Az echolokációt vizsgálták A Speak Dolphin kutatói a delfinek echolokációs képességeit vizsgálták — vagyis azokat a hanghullámokat, amelyeket a delfin bocsát ki akkor, ha szeretné betájolni az előtte álló objektum méreteit és távolságát.

hogyan lehet rossz látással harcművészetet csinálni

A delfinek echolokáció során rövid, de magas intenzitású hangimpulzusokat bocsátanak ki, amelyek visszaverődnek az útjukba eső tárgyakról. Az állatok ezeket a visszaverődött hangokat érzékelik, és ezek delfinek látása szereznek információt az előttük álló tárgyak méretéről, formájáról és helyzetéről. Kassewitz kollégája, Jim McDonough a mexikói Puerto Aventurasban található delfinkutató központ medencéjébe merült le az Amaya nevű nőstény delfin elé.

A férfi súlyokkal telepakolt övet viselt, hogy lent delfinek látása maradni a myopia homeopátiában alatt, amíg a kutatók rögzítik az Amaya által látott képet.

Delfinek látása fejlettebb lehet az érzékelés Amaya hanghullámait egy speciális, nagyon érzékeny audioberendezéssel rögzítették, majd az így kapott felvételeket elküldték az angol CymaScope laboratóriumba, ahol John Stuart Reid, a hallható fizikai kutatásokra specializálódott szakértő  elkészítette a búvár háromdimenziós modelljét.

higiéniai szabályok szemészeti iroda

A jobb oldali a számítógéppel pontosított kép - így látja a delfin a búvártForrás: CymaScope A kutatók arra számítottak, hogy McDonough arcát látják delfinek látása az elkészült leképezésben, de delfinek látása a búvár egész sziluettjét megkapták — méghozzá olyan pontossággal, hogy még a súlyozott öv is kivehető volt a modellen.

Valószínű azonban, delfinek látása a delfinek echolokációs képessége sokkal részletesebb képet ad, mint amilyet a modellen látunk, egyszerűen csak a technológiai módszereink nem elég fejlettek még ahhoz, hogy rendesen leképezzük amit tényelgesen érzékelnek.

delfinek látása

Kapcsolódó cikkek.