Energia ital


A napokban ismét sok hír jelent meg az energiaitalokkal kapcsolatban, a spektrum a mindmeghalástól a teljes biztonságosságig terjedt. Ideje egy kicsit rendet rakni a témában.

Tartalomjegyzék

Az energiaital energia ital üdítőitalok körébe sorolható élelmiszernek minősülő termék. Összetételének köszönhetően átmenetileg fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet, ébrenlétet, csökkenti a fáradtságérzetet. Az energiaitalok esetében jelenleg nincs hatályos élelmiszerkönyvi szabályozás, így az összetételükre sincs konkrét rendelkezés meghatározva, ez gyakorlatilag tisztán a fogyasztói igények — gyártói kínálat alapján létrejött termékcsoport.

Koffein — az energiaitalok legfontosabb hatóanyaga, ami fő hatásként élénkíti a szívműködést, javítja a szellemi funkciókat, csökkenti a fáradtságérzetet és álmosságot, fokozza az izmok teljesítőképességét.

Veszik, mint a cukrot

Az átlagos energiaital dobozonként kb. Taurin - nem fehérjeépítő aminosav-szerű szerves anyag, energia ital idegrendszer és az izmok működését is befolyásolja.

A tápanyagok sejtekbe juttatásával segíti az izomműködést, de hatással van az agyi neurotranszmitterekre is, vannak kutatások arra vonatkozóan, hogy a taurin kiegészítés egyes betegségekben pozitív hatással lehet.

Taurin kizárólag az állati eredetű élelmiszerekben fordul elő, de nem ismert típusos felnőttkori hiányállapota.

Feliratkozás sikeres!

Étrend-kiegészítőként sportolóknál népszerű, de újabban önállóan is energia ital, napi 1, grammot javasolnak. Közvetlen toxikus hatást csak nagyon magas dózisokban mutattak ki,az energiaitalokban található mennyiségre energia ital rendszeres fogyasztás mellett sem sikerült rábizonyítani káros egészségügyi hatást.

Egy másik kutatásban napi 3 grammos limitet javasolnak, de ez amolyan hasracsapás jelleggel történt. A  taurint a közbeszédben összekapcsolták az energiaitallal kapcsolatos egészségügyi panaszokkal így aztán bizonyos országokban teljesen letiltották, máshol fogyasztói elvárások alapján annak mennyiségét lecsökkentették.

Biró Attila Az egyes üdítők között azonban óriási árkülönbségek mutatkoznak, egyes darabok akár szer annyiba is kerülhetnek, mint mások. Nem véletlen, hogy a hazai boltok sajátmárkás darabjait, amik többnyire jóval olcsóbbak, mint a brand termékek, egyre többen választják.

Jelenleg az itthon kapható energiaitalokban elvétve fordul elő taurin, ennek jórészt az az oka, hogy a népegészségügy termékadót NETA a taurin-tartalomra is kivetették, a taurin meg nem olyan létfontosságú dolog, úgyhogy kikoptatták a receptből spóroltak literenként forintot.

Vitaminok — általánosan a B-vitamincsoport több tagja B2, B3, B5, B6, B12 van az energia-italokban, ezek energia ital az idegrendszeri működésben, anyagcserében játszott szerepük miatt kerülnek az italokba.

energia ital

Emellett találkozhatunk hozzáadott C, D és E vitaminnal is energia ital termékekben. Az energiaital nyilván nem a napi vitaminszükséglet pótlására van kitalálva, a bevitt mennyiségek ezen a téren nem jelentenek egészségügyi kockázatot, bár a gyártók nem szívesen írják ki, miből pontosan mennyit is tesznek az italokba.

Az energiaital rejtett veszélyei

Ásványi anyagok — nátrium, kálium, kalcium és magnézium fordul elő bennük. Gyógynövény-kivonatok — a leggyakoribb a ginzeng és a guarana, ezek szintén élénkítő, teljesítményfokozó hatásukról ismertek eltekintve a milliónyi anekdotikus csodahatástól.

bis látásvizsgálat új látás polotsk

Energia ital — gyorsan felszívódó, energiát adó anyagként van jelen, terméktől függően ez lehet szacharóz, fruktóz és glükóz, illetve ezek keveréke.

Természetesen vannak csökkentett cukortartalmú, illetve teljesen édesítőszerrel készült italok is, a legtöbb esetben aszpartam-aceszulfam K édesítőszert használnak.

Kiderült az energiaital-titok: ezt teszi valójában az egészségeddel a népszerű ital - Pénzcentrum

A rendszeres fogyasztás esetén hasonlóan más üdítőitalokhoz az étrendben komoly cukorforrás lehet, egy energia ital doboz gramm cukrot is jelent, ami egy gyerek esetében csaknem a teljes napi szabad cukorbevitelnek felel meg.

Egyéb szerves anyagok — a gyártó egyedi receptúrájától függően találkozhatunk más anyagokkal is, ilyen pl.

Önmagában véve nem stimulálják az anyagcserét, de a fokozott teljesítmény kiváltásához szükséges folyamatokban szerepet játszanak. Ő itt a félelmetes taurin.

Energia- és sportitalok - Tesco Bevásárlás

A probléma itt a fogyasztási szokásokkal van, azokkal viszont nagyon. Az EFSA felmérésében ban az EU 16 tagállamára kiterjedően energia ital ezer fős mintán mérték az energiaitalok fogyasztást.

szemvizsgálati eljárás

A évesek kb. A hazai adatok elég zavarosak; a magyar kamaszok csaknem 80 százaléka fogyaszt energiaitalt, 13 százalékuk pedig nagyivónak minősül. A fogyasztási gyakoriság a korral egyértelmű összefüggést mutat, 14 éves korban jelentősen emelkedik a korcsoporton belül a rendszeres fogyasztók száma és a fogyasztás intenzitása.

Energia Ital

A trend alapján a középiskolás korosztály energiaital használata még magasabbnak becsülhető, szóval a fenti adatok azért a valósággal összeegyeztethetőek.

Az energiaital fogyasztása két nagy tényező köré csoportosul: nagy arányban energia ital alkoholos italokhoz bulifogyasztás és sporttevékenységhez mint teljesítményfokozó ital. Mindkét esetnek megvannak a maga kockázatai, ha nem energia ital használják az energiaitalokat. A rosszullétek az energiaital hatásának megfelelően főleg idegrendszeri és kardio-vaszkuláris jellegűek voltak, a leggyakrabban említett tünetek: felgyorsult szívverés, alvászavarok, fejfájás, emésztési problémák hányás, hasmenésmellkasi fájdalom, szorongás, remegés.

Energiaital

Ezen tünetek legtöbbje egyértelműen torna látáslátás javítása koffein túladagolásnak számlájára írható. Fiatalkori fogyasztás problémái Az energiaitalokat nem ajánlják 14 éves kor alatt, s nem véletlenül.

videó módszer a látás helyreállítására szemész kórház

A koffein mennyisége kisebb testtömegben magasabb, gyakorlatilag akár dupla vérszintet is jelenthet. Energia ital függően hogyan lehet pumpálni rossz látással gyerekeknél energiaital egyből az egészségügyi határértékig lendíti a bevitelt, de a felnőtteknél is elérhető a napi beviteli plafon kb.

Energia ital gyerekek anyagcseréje dinamikusabban reagál a stimuláló hatásokra, egyéni érzékenységtől függően ez fizikai tüneteket is okozhat, és az addikció is gyorsabban alakul ki. A nagy dózisú koffein simán energia ital az addig rejtett szívműködési zavarokat is. A másik probléma, hogy adott személy akár több stimulánst is fogyaszthat egy napon belül - a kávé mellett a kólafélékben is mg koffein van deciliterenként, ez egy fél literes üvegben energia ital mg.