Gyengénlátó betűtípus, Alapelvek honlapok látássérültek számára is olvasható változatainak elkészítéséhez


Navigációs menü

A Magyar Elektronikus Könyvtár vakok és gyengénlátók számára használható felülete 1. Gyengénlátó betűtípus Jelen tanulmányban megpróbáljuk körbejárni azon lehetséges megoldásokat, mellyel egy honlapot a gyengénlátó betűtípus számára is olvashatóvá lehet tenni.

Az általános alapelveket konkretizáljuk és részletesen vázoljuk a megoldási alternatívákat is. Ma már egyre több látássérültnek van alkalma használni az Internetet, de az egyre jobban "elgrafikusodó" világban az információhoz való gyengénlátó betűtípus nemhogy nőne, inkább csökken - annak ellenére, hogy az tól érvényben lévő "esélyegyenlőségi" törvény szabályozza az információhoz való hozzájutás jogát.

Lévén magam is látássérültként dolgozom a web-fejlesztés területén lsd. Egy részről egy általános áttekintő után, melyben a ma használatos vakos rendszerekről beszélek, felhasználói "szemmel" közelítő módon írom le a web-site jelenlegi Más részről a lehetséges alternatívák felsorolása után megpróbálok olykor magammal is vitatkozva egy mindenki számára optimálisnak mondható megoldást kidolgozni a honlap szerkezetének felépítéséhez.

Ahhoz, hogy betekintést nyerjünk a látássérültek Gyengénlátó betűtípus, meg kell vizsgálnunk azt a szoftver környezetet, mely segítségével a legtöbb magyarországi vak ember dolgozik, valamint azt, hogy milyen általános internetes szabványok léteznek, melyeket az adott honlapon alkalmaznak.

A vakok által használt beszélőrendszerek áttekintése után néhány szóban összefoglaljuk azon kritikusnak tűnő design és HTML szerkezeteket, melyeken keresztül az internetes felhasználás során naponta találkozunk a weben.

Mivel a honlapokon nemcsak a szabványos HTML megoldásokkal programozott oldalak találhatóak, meg kell vizsgálnunk a szerver-oldali programozást, valamint a honlaprendszer szerves részét alkotó adatbázis kezelő rendszerek korlátait és lehetőségeit, azok vakok számára implementálható módját.

 • Miért felesleges az akadálymentes változat?
 • A Braille ABC | Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége | Braille, Abc, Word search puzzle
 • A tipográfia külső azaz a betűk, írásképek kialakítása a weben az akadálymentesség egyik sarkalatos pontja: A web akadálymentesítési irányelve az olvashatóság WCAG 2.
 • Alapelvek honlapok látássérültek számára is olvasható változatainak elkészítéséhez
 • gyengénlátó változat – Akadálymentes webdesign
 • По мере того как проходили столетия, она все усложнялась.
 • Она была довольно велика - свыше тридцати метров в высоту; некоторые из соседних полусфер оказались еще .
 • A látásom javult

A cél, hogy egy olyan működő web-site-ot gyengénlátó betűtípus, mely egy adott terminológiát követve bármikor bővíthető legyen, ugyanolyan könnyedén mind látók, mind vakok számára egyaránt praktikusan és célirányosan használható legyen. A Magyarországon használatos beszédrendszerek A látássérültek számára a képernyőt a külön nekik "épített" kijelzőrendszerek jelentik, így akár a számítógéphez képernyő sem szükséges.

A vakok két féle módon kaphatnak üzenetet a számítógéptől: 1. Braille-jelek által, 2.

Sablon:Serif-változó – Wikipédia

A Braille-kijelzők áruk miatt hazánkban nem elterjedtek, az a darab eltörpül a több ezer beszélőrendszer mellett. Külföldi tapasztalatok alapján az is kiderül, hogy akik Braille-kijelzőt használnak, azok telepítenek egy beszélőrendszert is gépükre és "egyik kiegészíti a másikat" elven hol ezt, hol azt használják, az adott feladatnak megfelelően.

Magyarországon egyetlen kizárólag hazai fejlesztés létezik, mely DOS. A többi beszélő mind külföldön gyártott termék. Hazánkban szamizdat módon érkeztek be a külföldön drágán beszerezhető Windows-t is olvasó software-ek.

hogyan történik a látásjavítás

A két "legjobb" rivális itt is aratott: a Jaws és a Window Eyes. A Window Eyes mellett szól az, hogy a BraiLab PC-vel kis trükkök alkalmazásával egy magyarul beszélő rendszert lehet "összebarkácsolni", mely képes Windows alatt is használhatóvá tenni - bizonyos szinten - a gépet a BraiLab PC önmagában nem képes, csak DOS.

Brailab Magyarországon már több, mint 12 éve használnak a vakok beszélő számítógépet. Teréz teljesen vak, ő írta a text-to-speech szöveget beszéddé alakító rendszer zömét, egy egykarakteres braille kijelzőt és egy szót tartalmazó fixszavas angol beszédszintetizátort használva. Arató András készítette gyengénlátó betűtípus a fejlesztőrendszert úgy, hogy vakon is lehetett vele dolgozni. Így indult a BraiLabok fejlesztése telén. A BraiLab basic alapgép ben került forgalomba, összesen négyszáz darabot használtak belőle a látássérültek.

A BraiLab plus-ok eladása ben kezdődött meg.

A hozzájuk adott programcsomag tartalmazott többek között egy 3. A BraiLab plus-ok már főként munkaeszközként kerültek felhasználásra. A termékcsalád következő tagja, melyet ma is a legtöbben használnak, a BraiLab PC, mely ben került forgalomba. Eddig 4 alkalommal bocsátottak ki a hozzátartozó szoftvercsomagból újabb verziót.

Ez az eszköz IBM PC párhuzamos kimenetéhez csatlakoztatható adapter, amely gyengénlátó betűtípus vakokat intelligensen támogató rezidens szoftver segítségével beszél. A BraiLab plus-hoz tartozó programcsomag PC-re történő átvitele mellett újabb segédprogramokkal is bővült.

Így például: - többféle kódkészlet használatát és a BraiLab PC paramétereinek megváltoztatását lehetővé tevő program, - meghangosító rendszer, amely a "rosszul beszélő" programok hangosítását teszi felhasználó baráttá, - gyengénlátó betűtípus kezelő, amely a rendhagyó kiejtésű szavak helyes kiejtését támogatja.

A beszéd minőségének és a beszéltető program intelligenciájának fejlesztése mellett egyre inkább előtérbe került a hálózatos lehetőségek vakok számára történő elérhetővé tétele.

a jobb szem látásélessége ha maga is rossz látást szülhet

A rendszer gyengénlátó betűtípus, hogy jelenleg karakteres üzemmódban képes dolgozni. A BraiLab család tagjairól elmondható, hogy megbízható hardverrel és szoftverrel kerültek forgalomba, valamint hogy áruk töredéke a hasonló nyugati segédeszközökének. További előnyt jelent, hogy a magyar nyelvű szöveget nem valamely idegennyelv kiejtésén kell hallgatni! A fejlesztés helyes irányának tartom, gyengénlátó betűtípus a hangsúlyt a programok intelligenciájának növelésére helyezik a fejlesztők, és nem a már jól érthető beszéd tökéletesítésére.

Olvasási beállítások

A termék túl drágának bizonyult és a jelenleg rendelkezésre álló kis számú digibook-ok miatt nem éri meg a felhasználóknak ekkora beruházást eszközölni. Arató András és Vaspöri Teréz a fejlesztők : "A BraiLab PC-s ernyőolvasó legfőbb elve az volt, hogy a vak felhasználónak ne kelljen a gép programjai használatakor sok parancsot megtanulnia, hanem elég legyen csak a program billentyűkről történő használatára koncentrálnia esélyegyenlőség!

visszatér a távollátás

Nagyon fontos szempont volt az is, hogy a szintetizált beszéd gyors reakciójú legyen. A változó ernyő legfontosabb része szólaljon meg először, és a beszéd legyen könnyen leállítható. Az, hogy ma kb.

Sablon:Serif-változó

WinTalker A WinTalker egy Gyengénlátó betűtípus programozócég terméke, mely az első Magyar nyelvű rendszer, ami képes Windows alatt felolvasni a képernyőt. A software-t folyamatosan fejlesztik, de jelenleg nem érte el a külföldön már jól működő és megbízható Windows-os képernyőolvasást.

 • Mit jelent önmagában a látás
 • С отвагой, которой мы можем только поражаться, великий эксперимент был возобновлен ради поиска ошибки, которая привела к трагедии.
 • A gyengénlátó felhasználók igényei - irányelvek :Nyílt kurzusok tervezése
 • Vizuális gyakorlat rövidlátás
 • Но нигде не было видно и следа пребывания людей.
 • Он смотрел на усеивающую экран звездную пыль, понимая, что никакого времени не хватит, чтобы изучить все .

A vak ember nem közvetlenül olvassa a képernyőt, mint ahogyan a látó, hanem közvetve, tehát egy eszköz segítségével. Míg a látó ember ránéz a képernyőre, meglátja az ott megjelenő összefüggéseket, párhuzamot tud gyengénlátó betűtípus a képen megjelenő információk között és a számára éppen fontosakat hasznosítja csak.

gyengénlátó betűtípus

Ezzel szemben a vak ember számára egy "unintelligens" gép közli gyengénlátó betűtípus információt, ebből következik, hogy olyat is, ami esetleg az adott feladatnál nem hasznos, sőt, hátrány mondjuk egy óra megjelenik a bal felső sarokban.

Ezért igen nehéz olyan képernyőolvasó programot készíteni, ami képes megfelelő módon "leválogatni" a szükséges információt a képernyőről. Jó példa erre egy táblázat felolvastatása. Míg a látó ember egyszerre látja a sorokat és oszlopokat, addig a vak kizárólag lineárisan, soronként kapja gyengénlátó betűtípus az információt, ami egy több oszlopos táblázatnál teljes használhatatlanságot is eredményezhet.

A Wintalker programból kb. Előnye: jelentős olcsósága a többi Windows-os képernyőolvasókhoz képest. Window-Eyes A web browser-ekkel jól együtt tud működni az angol nyelvű program. Úgy alakult, hogy itthon kevesebb legális példány van belőle. Ennek csupán az a magyarázata, hogy gyengénlátó betűtípus nehézkes magyar szövegre "idomítani", ámbár több szakmával foglalkozó látássérült írt kis silabuszokat, avagy készített teljes fordítást a dokumentációjából.

Jaws for Windows Makula degeneráció látás gyengénlátó betűtípus JAWS rendszerből, mely a Profivox beszélőrendszerrel működik együtt, ma több, mint legális példány áll a vak felhasználók rendelkezésére.

gyengénlátó betűtípus

A Jaws honosított változatának demo verziója is megvásárolható, így még jóval több felhasználója lehet a programnak, mint az alig több, mint regisztrált felhasználója. Hátránya: igen gyengénlátó betűtípus ára. Ez lehetne itthon a legolcsóbb ernyőolvasó. Windows XP-től kezdve használható csak magyarul. Jelenleg egy alfa teszt változata működik. Készült hozzá egy olyan, speciálisan vakoknak írt böngésző, mely az Internet Explorer-ből nyeri az adatokat az "Object Linking and Embedding" módszerrel, mintegy motorként használva azt.

Az ilyen speciális browser-ek sok olyan, a mesterséges intelligencia témakörébe tartozó előfeldolgozást végeznek, melyek nyelvspecifikusak. Sokat segíthetnek vakoknak a tájékozódásban. Kigyűjtik például egy helyre a linkeket, és külön a szövegeket. Értelmezni is tudják a szövegeket, és abból egy saját fát ajánlanak fel a vak felhasználónak a navigálás megkönnyítésére.

Braille-kijelző Vannak és lesznek néhányan olyanok is, akik Braille-kijelzővel "Braille-sorral" rendelkező milyen gyógyszerek szükségesek a látáshoz rendszerekkel szeretnének könyveket olvasni.

Az igazi írásbeliség a vakoknál látás érbetegség Braille-olvasást jelenti. Hordozható, saját intelligenciával rendelkező Braille-kijelzős készülékből is van itthon néhány használatban, a PC-hez kapcsolható Gyengénlátó betűtípus meg több mint két tucat.

A Speech Technology Kft. A cég ben fejlesztette ki egy új technológiára alapuló rendszerét www. Ez az első és gyengénlátó betűtípus egyetlen nyelvfüggetlen beszédszintézis rendszer. A magyar mellett pillanatnyilag az angol nyelvű változat piacképes. A rendszer természetes hangzású, öntanuló és új nyelvekre viszonylag könnyen adaptálható. Várhatóan a közeljövőben szabad felhasználású változatai is nyilvánosságra kerülnek. Hogyan interneteznek a vakok?

Kétfelé kell bontani a látássérültek internetezési szokásait. Jelenleg a Linux operációs rendszerre nincs beszélő. Böngészőként karakteres browser-eket használnak, főként a Kaliforniai Egyetemen kifejlesztett Lynx programot, melyet több platformra még DOS-ra és Windows-ra is aplikáltak.

Azon látássérültek, akik Windows alatt böngésznek, igen kevesen vannak, ők általában az angol nyelvű Jaws for Windows-zal használják a gépet, főként angol nyelvű honlapok gyengénlátó betűtípus, általában Internet Explorer-rel mint ahogyan mások is, ez nem vak specifikus jelenség. A különböző flash és animált jelenségek számukra sem olvashatóak, ill. A DOS-os hálózatkezelő programok közül sok fajta alkalmas a gyengénlátó betűtípus való együttműködésre, bárki saját lehetőségeihez mérten használhat bármilyet.

A lényeg, hogy kell egy hálózati kapcsolatot teremtő segédprogram, ezt pedig definiálja a helyi rendszerünk otthonról modemmel, munkahelyről ethernet vonalon, ISDN, ADSL, vagy csillagpontos kábel-szolgáltatás van lehetőségünk a használatra. Ha fent van a hálózati kapcsolatot létrehozó segédprogram, onnantól kezdve akármilyen programot használhatunk, ami DOS.

a rövidlátás más

A hálózati programok között az egyik univerzális program a ka9q, amely nemcsak a kapcsolatot teremti meg a hálózattal, hanem integráltan tartalmaz kliens programokat is. Az eredeti KA9Q programot Phil Karn amerikai rádióamatőr írta, mind csomagrádiós, mind kábeles hálózaton működik.

Oktatási és kutatási intézmények ezt a szoftvert szabadon használhatják. Használata kezdetben kényelmes volt. Egyéb programok Így például Linux-os Lynx, gopher, stb. A különböző programok beszéddel történő használhatósága között különbségek vannak.

Általában azt egyszerűbb használni, ahol a képernyő áttekinthetőbb pl. Sokszor én is abba a hibába esek, mely szerint a gyengénlátó betűtípus felületű programokat "régi"-nek nevezem.