Kellemes látás


Nem elég egy hagyományos vizsgálat!

Október a Látás Hónapja - 6 tipp a szemünk egészségéért Szerző kellemes látás Marosi Kata Egészségtippek     0 hozzászólás Bizonyára sokaknak ismerős az a kellemes érzés, amit egy jó könyv olvasása tud nyújtani, amikor kikapcsolunk a hétköznapokból, és elutazunk kedvenc könyvünk hőseivel egy másik világba.

Amikor megáll nekünk az idő, és nem létezik más csak mi és a könyvünk. Bizonyára sokaknak ismerős az a kellemes érzés, amit egy jó könyv olvasása tud nyújtani, amikor kikapcsolunk a Ezt a kellemes érzést szeretnénk minél többször megélni, de sokszor nincs rá időnk.

No nem baj, majd ha nyaralunk, vagy ha nagyobbak lesznek a gyerekek, vagy ha tél lesz, vagy ha nyugdíjasok leszünk… Ám hogy erre később is legyen lehetőségünk, kellemes látás fontos, hogy odafigyeljünk szemünk épségére.

látássérült mozgászavarok hogyan lehet a látást javítani cseppekkel

Október a Látás Hónapja, ennek kapcsán összegyűjtöttük, hogy mire érdemes kellemes látás, ha szeretnénk szemünk egészségét hosszú távon megőrizni. Viseljünk napszemüveget! A túl magas UV sugárzás is okozhatja a kellemes látás tartós károsodását.

Azok a lencsék, ami domborúak, ráhajolnak oldalról is az arcunkra, képesek az oldalról a szemünkbe érkező sugaraktól is védeni.

a látás tisztázatlanná vált, mi ez

Vezetés közben érdemes polarizált lencséket használni, mivel azok csökkentik a szemünk káprázását, amíg vezetünk. Kellemes látás kontaktlencsék között is vannak már UV védelemmel ellátottak, de a kontaktlencse mellett is jól jön egy jó minőségű napszemüveg, mint egy plusz védelmi vonal.

Néha vegyük le a szemünket a monitorról! Ha a számítógép vagy telefon képernyőjét túl kellemes látás ideig nézzük, attól gyakran előfordulhat homályos látás, szemszárazság, fejfájás, nyak- a látás különböző jelentése hátfájdalom.

A szemünk épségének kellemes látás érdekében 20 percenként pihentessük kicsit a szemünket, ez alatt nézzünk a távolba legalább méterre 20 másodpercig.

Hogyan is látunk tulajdonképpen?

Legalább két óránként álljunk fel a képernyő elől, és tartsunk egy 15 perces szünetet. Érdemes egyszer-kétszer kipróbálni, és gyorsan be fogjuk látni, hogy megéri ennyit szánni az egészségünkre még munka közben is.

jövőkép a szülők életében a delfineknek látása van, vagy sem

Hagyjunk fel a dohányzással! A kellemes látás számos nagyon káros hatása mellett növeli a szürkehályog, a makuladegeneráció, és a látóidegek károsodásának valószínűségét is.

Nem baj, ha nem sikerül elsőre abbahagyni, majd sikerül másodikra, vagy harmadikra. Ne add fel, és ha szükséges, kérd szakember segítségét!

Október a Látás Hónapja - 6 tipp a szemünk egészségéért

Szervezeted nagyon rövid időn belül meg fogja hálálni, ha megszabadulsz ettől a rossz szokástól. Együnk jókat!

szemészeti program keresztezi látás és hogyan kell kezelni

Szemünk egészsége szempontjából a legfontosabb, hogy megfelelő tápanyagokat juttassunk a szervezetünkbe. Például a lutein, a cink, valamint a C és E vitaminok segíthetnek megvédeni az életkorral kapcsolatos látásproblémáktól, mint a makuladegeneráció és a szürkehályog. Érdemes leveles zöldségeket fogyasztani, mint például a spenót vagy a kelkáposzta; tojást, dióféléket és babot, narancsot és más citrusféléket.

Egy ilyen étrend mellett súlyunkat kellemes látás könnyebb lesz kordában tartania, így elkerülhetjük a 2-es típusú cukorbetegséget is, mely felnőttek kellemes látás vezető ok a vakság kialakulásában.

Október a Látás Hónapja - 6 tipp a szemünk egészségéért

Fogyasszunk megfelelő mennyiségű és minőségű omega-3 zsírsavat! A Harvard Health által publikált kutatások szerint a DHA néven ismert omega-3 zsírsav számos egészségügyi kellemes látás között a látásvédelemben is segítségünkre lehet. A DHA az omega-3 legkomplexebb formájának tekinthető, amit sajnos a legnehezebb elégséges mennyiségben kellemes látás, mivel kevés élelmiszerforrásban található.

kellemes látás

A kutatók azt találták, hogy a DHA-val kiegészített étrendet tápláló egerek nem észlelték az A2E toxikus molekula felépülését a szem hátsó részén. Idővel az A2E rendszerint felhalmozódik a retinális pigment epithel sejtjeiben, és látásvesztéssel kellemes látás.

Gyakori megbetegedések

Bajart azt állítja, hogy a DHA nem fogja visszafordítani a retina károsodását, de segíthet a látás megőrzésében, valamint a száraz szem és a krónikus szemhéj gyulladás enyhítésében. Az American Heart Association hetente legalább két adag halat ajánl, ami megfelelően megválasztott halolaj kiegészítővel is helyettesíthető.

A Magyarországon még ismeretlen dolognak számító terápia az Egyesült Államokban hosszú múltra tekint vissza.

Rendszeresen vizsgáltassuk meg szemünket! Mint minden szűrővizsgálat, a szemészeti vizsgálat is feltárhat olyan, akár tünetmentes betegségeket, amiket korán felismerve könnyebben kezelhetők, ilyen például a glaukóma. Emellett érdemes ellenőriztetnünk időről-időre, hogy nincs-e szükségünk szemüvegre vagy kontaktlencsére, illetve a jelenlegi megfelelő-e, nem szükséges-e újat készíttetni. Mivel ban is október a látás hónapja, ezért országos szinten optikában van lehetőség ingyenes látásvizsgálaton, szakmai tanácsadáson részt venni.

Érdemes utánanézni, hogy hol van a környékünkön olyan optika, aki csatlakozott ehhez az országos kezdeményezéshez.

Zeneterápia zöld hályog ellen Dr. Bates New York-i szemorvos bebizonyította - több ezer javult és meggyógyult eset alapján - és a legrangosabb szakmai folyóiratokban publikálta, hogy a látáshibák jelentős része a szem funkcionális zavara miatt keletkezik, amit a szemüveg viselése fenntart, sőt súlyosbít.