Látásélességű személy,


Facebook Ki a látássérült?

látásélességű személy

A látásmaradvány mértéke alapján a látássérültek három csoportját különböztetjük meg: Vakok, akik nem rendelkeznek látásmaradvánnyal, akiknek látásteljesítménye vízusa 0, fényt sem érzékelnek. Aliglátók, akik látásteljesítménye látásélességű személy között van ép látás: 1 Aliglátók fényérzékenyek, ujjolvasók,akiknek látásélességű személy korrigált látásélessége 0,1-ig terjed és a Csapody VII.

látásélességű személy

A 0,1-nél kevesebb látást is jól lehet hasznosítani, de az aliglátók már a tapintásos ismeretszerzésre is rászorulnak. Annak megítélésére, hogy ez a minimális látásmaradvány mihez elég és mihez kevés, látásélességű személy vízus ismerete nem elegendő.

Mi történik egy látásvizsgálaton?

A retina felbontóképességén kívül egyéb tényezők is befolyásolják a látásteljesítményt. Akik nagy tárgyak foltjait tudják csak érzékelni és lokalizálni, gyakorlatilag vakoknak tekinthetők.

látásélességű személy látás helyreállítási pont

Ez a csekély látásmaradvány látásélességű személy tájékozódás és a közlekedés szempontjából ugyan felbecsülhetetlen érték, de pedagógiai szempontból kevésbé hasznosítható. Számukra a tapintó Braille olvasás és írás lehet a tanulás és a művelődés eszköze. A gyengénlátók látásvesztesége nagyfokú, mégis látó típusú életmódot folytatnak.

Elsősorban képességeik kibontakoztatásában, az oktatásban és a képzésben szorulnak segítségre. Egy százalék.

fahéj a látáshoz nagyon magas rövidlátás