Látássérült figyelem


Látássérült személyek elemi rehabilitációs szolgáltatásainak továbbfejlesztése

Keresés Vizicsibe úszócsoport tól a Vakok Iskolájában létesült uszodával az intézményünk korai fejlesztésére és tanácsadására járó látássérült kisgyermekek számára is lehetővé vált a vízben való örömteli, élményt nyújtó, aktív, biztonságos mozgás és játék megtapasztalása.

Az uszodai foglalkozások céljai: a víz mechanikai, termikus és terápiás hatásainak kihasználásával és az uszodai komplex fejlesztéssel a látássérülésből adódó elmaradások kompenzálása és a harmonikus személyiségfejlődés kialakítása. Kommunikáció: a testkontaktus kialakítása és a beszédfejlődés elősegítése a gyermek kíváncsiságát és látássérült figyelem szándékát szem előtt tartva.

Sok-sok ének és mondóka tanulása.

Extra ajánló

Önkiszolgálás fejlesztése: az öltözködéshez és a személyi higiéniához kapcsolódó műveletek megtanítása és gyakoroltatása. Az uszodai foglalkozások feltételei: Látássérült figyelem a foglalkozások az iskola uszodájának hidroterápiás medencéjében folynak, mely vízforgatóval ellátott és csúszásgátló lépcsőkkel, kapaszkodásra alkalmas korláttal rendelkezik. Vize tiszta, hőmérséklete 35 o Tárgyi: előzetes orvosi vizsgálat: a szülő kérje ki gyermekorvos véleményét az uszodai látogatásokat illetően.

a vénák kitágultak és csökkent a látás

Orvosi igazolás szükséges. Felszerelés: csecsemőknek gumis úszónadrág vagy úszópelenka biciklisnadrággal, szobatiszta fényterápia hyperopia esetén fürdőruha; kísérő látássérült figyelem fürdőruha, papucs, törölköző. Hosszú hajú lányoknak vagy fiúknak úszósapka kötelező. Az öltözőben pelenkázó, fedeles eldobó és járóka van elhelyezve.

látássérült figyelem

Személyi: a látássérült kisgyermek csak szülővel, kísérővel jöhet a vízbe. A foglalkozások alatt látássérült figyelem úszásoktató a vízben tartózkodik. Az uszodai foglalkozások szervezése: 9.

látássérült figyelem triphala a látás javítására

Erősödik az anya-gyerek és a látássérült figyelem közötti összetartozás. A vízi mozgásfejlesztés segíti behozni a mozgásfejlődésbeli elmaradást, kiküszöböli a mozgáskoordinációs zavart, erősíti az izmokat, fejleszti az egyensúlyérzéket, látássérült figyelem térbeli tájékozódást, a mozgásreflexeket, a kéz manipuláló, célzó, erőkifejtő és eszközhasználó képességeit.

A langyos víz lazítja a feszesebb izmokat, serkenti a vérkeringést, fokozza a kiválasztást, nyugtató, relaxációs hatása oldja a pszichés szorongásokat.

Támogatás Hogyan szavazhatok látássérült vagy vak választópolgárként? Természetesen a látássérültek is dönthetnek arról, hogy kik képviseljék őket a különböző jogalkotási szervekben.

Bizottságunk Komplex vizsgálat alapján javasolunk korai fejlesztést, óvodát, iskolát, és szükség esetén a családokat tanácsadásban részesítjük. Munkatársaink: szemész szakorvos, pszichológusok, gyógy­pe­dagógusok, gyógytornász. Tagintézmény vezető: Puhala Ildikó.

Látássérült látássérült figyelem gyermekek látásnevelése Látássérült gyengénlátó gyermekek látásnevelése A terápia magában foglalja a vizuális gondolkodás fejlesztését, ezen belül a látási megfigyelőképesség, a vizuális analízis-szintézis és vizuális alak-háttér differenciálás, a vizuális emlékezet és —képzelet, továbbá a perifériás látás és formafelismerés fejlesztését tűzi ki célul feladataiban. Hangsúlyt fektet a vizuális alapfunkciók ügyesítésére is: fixálás-tekintetrögzítés, tekintetváltás, pásztázó-kereső és követő szemmozgás. Az órák során figyelmet kap a térérzékelés fejlesztése és az esetleges ütközések elkerülésének megtanulása játékos feladatok formájában, valamint a finommotorika, tapintás, grafomotorium és szem-kéz koordináció fejlesztése. Az integrált iskoláztatásra történő felkészítés, látássérült figyelem a már integrált oktatásban való részvétel segítése is fontos feladatként jelenik meg, mely során az érintett területek többek között a keresztcsatornák és hallási figyelem fejlesztése, az önálló tanulás elősegítése pl.