Látássérült jellemzők


a látás összehangolása normális látási érték

A látássérült gyermekek legfontosabb jellemzői A következő táblázat a gyengénlátás és aliglátás óvodáskori gyanújeleit foglalja össze.

Lényeges megjegyezni, hogy a felsorolt jelek nem minden gyermeknél jelentkeznek.

myopia szemcsepp vitamin gyakorlatok a rövidlátás látásának javítására

Vannak például olyan gyermekek, akik csekély látásmaradvánnyal jól közlekednek, ezért ha az óvodában a látássérülés gyanúja fennáll, minél előbb szakorvosi vizsgálatot kell kérni. Az esetek többségében szemüveggel lehet korrigálni a látást.

az egyik szem látása romlik

Amennyiben azonban a látássérülés eléri a gyengénlátás határát, lényeges, hogy a gyermek a Látásvizsgáló Bizottsághoz kerüljön, ahol a gyermek sajátos nevelési igényét szakértői véleménnyel látássérült jellemzők megállapítják. Fényérzékenység csak erős helyi megvilágításban látja az ábrákat, képeket; szekrényben, asztal alatt, félhomályos helyen nem tud jól tájékozódni, ruháit, játékait tapogatással keresi; fényes felületekről visszaverődő fény, látássérült jellemzők, televízió hatására, hunyorog, pislog, könnyezik, elfordul; képek nézegetésekor karjával eltakarja a fényforrást.

látássérült jellemzők látás 50 éves korában

Színlátás A gyermek: a tárgyak, képek színeit nem ismeri fel: nem tud szín alapján válogatni, csoportosítani, nem tudja megnevezni a színeket; vannak olyan színek, melyeket gyakran téveszt, vagy nem ismer fel: kék-sárga, piros-zöld; a feketével kevert, sötét színek között nem tud különbséget tenni sötétkék, látássérült jellemzők, sötétlila, mélybordó, sötétzöldesetleg csak erős helyi megvilágításban.

Kontrasztérzékenység csak a hátterétől erősen elütő színű képeket ismei fel; mintás, alacsony kontrasztot adó szőnyegen nem veszi észre játékait; a kontúros képeket könnyebben felismeri ha az ábrákat vastag fekete vonallal körülrajzolták. Látótér valamelyik irányból alulról, felülről, bal- vagy jobboldalról felé nyújtott tárgyat nem veszi észre; gyakran nekimegy szokatlan helyen lévő tárgyaknak, felbotlik bennük; látássérült jellemzők, tárgyak nézegetésekor egyik látássérült jellemzők fordítja fejét, csak egyik szemével nézi azokat; ismeretlen helyen mozgása félénk, bizonytalan.

látássérült jellemzők

Szemmozgások szemével nem tudja követni a guruló tárgyakat pl. Szem-kéz koordináció önállósága az öltözködésben, eszközhasználatban nagyfokú elmaradást mutat; a felé dobott labdát nem tudja elkapni; nem szeret rajzolni, önmagától nem választja ezt a tevékenységet; színezésnél még nagycsoportos korában is feltűnően kimegy az ábra körvonalaiból; látássérült jellemzők nagyon lassú, gyakran letér az előrajzolt mintáról; ábrákat pontatlanul másol, a vonalakat nem illeszti egymáshoz pontosan; emberrajza elnagyolt, nem részletes, a látássérült jellemzők nem, vagy nem a megfelelő helyen érintkeznek egymással; rajzoló mozdulatai hevesek, darabosak, nem tudja időben látássérült jellemzők a mozgást, vonalai esetleg reszketősek, nem elég erős a nyomatékuk, nem tudja vizuálisan kontrollálni azokat.