Aláhúzott látásvizsgálat


aláhúzott látásvizsgálat

Ez a vizsgálat az egyik legfontosabb iskolakezdés előtt Számos egészségügyi szűrővizsgálat áll rendelkezésre az aláhúzott látásvizsgálat, de alig élnek ezekkel a szülők, pedig ennek komoly következménye lehet. Az egyik legfontosabb a szemészeti kontroll az iskola megkezdése előtt, hiszen előfordul, hogy azért teljesít rosszul a gyerek a tanórákon, mert rosszul lát, de ő saját maga ezt nem is tudja.

Fotó: Shutterstock Dr. Hangyál Éva szemész-főorvos a Kossuth Rádió Napközben című műsorában elmondta: nagy különbség van a látásvizsgálat és a gyerekek szemészeti vizsgálata között. Míg előbbihez bármilyen módon kommunikálni tudó páciensre van szükség, utóbbi esetében már csecsemőkorban elvégezhető a vizsgálat és szükség esetén kezelni is lehet a problémát — tette hozzá.

hatékony gyógyszerek a látás javítására

A szakember szerint jó lenne, ha itthon a nemzetközi előírásoknak megfelelően zajlanának a vizsgálatok: 1,3 és 6 éves kor lenne a aláhúzott látásvizsgálat szűrővizsgálat, de aláhúzott látásvizsgálat bármely szülő szemüveges, akkor évente 1 vizsgálat lenne szükséges, melyet speciálisan gyerekekkel foglalkozó szemésznek kellene megtennie. Hangyál Éva úgy fogalmazott: jó lenne kötelezővé tenni ezeket a szűrővizsgálatokat.

aláhúzott látásvizsgálat

Az Aláhúzott látásvizsgálat böngészője nem támogatja a hanganyag lejátszását! Hallgassa meg a beszélgetést a Kossuth Rádióban! Mint mondta, olyan sok vizsgálatot nem tudnak elvégezni egy rendelési időben a gyerekek számára, és a OEP-nek finanszírozni kellene, hogy működőképes legyen a rendszer, azonban emiatt kevesebb a gyerekszemész és hosszabb a várakozási lista.

aláhúzott látásvizsgálat

Juhász Gabriella, a Hild József Általános Iskola fejlesztő pedagógusa a műsorban elmondta: intézményükben az a megszokott protokoll, hogy az iskolaorvos év eleji szűrővizsgálatait tekintik elsődlegesnek, de van,  hogy a pedagógus azt tanácsolja a szülőknek, hogy szemészeti és hallásvizsgálatra küldjék a gyermeket A fejlesztő pedagógus is aláhúzta, hogy sajnálatos, hogy nem kötelezőek aláhúzott látásvizsgálat a szűrések. Fontos a logopédiai szűrés is Mosányi Emőke logopédus, a Fővárosi Pedagógiai szolgálat főigazgatója a aláhúzott látásvizsgálat arról beszélt, hogy 5 éves korban van aláhúzott látásvizsgálat kötelező logopédiai szűrés, melyen minden gyermeknek át kell esnie.

Ez a nyelvi szinteket is érinti, nem csak a hangok kiejtését.

szem hunyorogva látás esett

Ha ott a gyermekkel gond van, ellátást javasolnak. Azok számára, akik elsőbe mennek és eddig logopédushoz jártak, és kaptak gyakorlati feladatokat, azt javasolja, hogy folytassák és ha aláhúzott látásvizsgálat ellátásra van aláhúzott látásvizsgálat, keressék meg a kerületi pedagógiai szakszolgálatot.

Ha még mindig előfordul, hogy egy-egy hangot cserél a gyermek, akkor szintén arisztotelészi látomás szakemberhez, mert az nagyon nehezítheti az írás-olvasás elsajátítását — fűzte hozzá.

állítsa vissza a látást vak embernél amit a látás segítségével fel lehet mérni