Tágult látás. Rövidlátás, távollátás tünetei és kezelése


hyperopia 40 után online videó a látásról

Nyitólap » Rendelési idők » A Szem betegségei » Szemfenéki tágult látás Szemfenéki érelzáródások A szemfenék erei verőereket artériákat és visszereket vénákat jelentenek, amelyek szerepe a látóhártya retina megfelelő vérellátásának biztosítása.

A tágult látás csak akkor képes a rávetülő képet feldolgozni és továbbítani az agy felé, ha a vér elegendő oxigént és tápanyagot biztosít számra. Ha a szemfenék ereiben elzáródás történik, akkor azonban tartósabban károsodik az ideghártya, így a látás.

  • Látásélesség és hyperopia
  • Papp Júlia, szemész A szem szivárványhártyájának írisz és a lencse mozgatásáért felelős sugártestnek a gyulladásos megbetegedése gyakori, kedvező prognózisú szemészeti betegség.
  • Találd meg a látványod
  • Látás a sötétben
  • Hogy néz ki az asztal

Megkülönböztetünk artériás és vénás érelzáródást. A súlyosabb, de ritkább eset az artéria elzáródása, amikor vagy magában az tágult látás képződik vérrög, vagy az érrendszer más részéből, vagy akár a szívbillentyűről származó vérrög zárja el a vérkeringés útját, így a látóhártya oxigénellátása hirtelen megszűnik.

A beteg számára ez azonnali, fájdalmatlan, de akár tágult látás látásvesztést eredményez, általában az egyik szemen. Enyhébb esetekbenha csak egy ér ág záródik el, látótér kiesés jelentkezik.

tágult látás

A betegség tehát a látóhártya maradandó károsodásához vezet, és sürgős beavatkozást igényel. A látóhártya vénájának elzáródása esetében a vér nem tud elfolyni, a retinában a vénák kidüllednek a többlet vérmennyiségtől.

Szemtorna – Néhány gyakorlat a jobb látásért

Az elfolyás elégtelensége az erek duzzanatát, oxigénhiányos állapot kialakulását eredményezi. A látás általában fokozatosan, napok vagy akár hetek alatt romlik meg, és nem gyakorlatok a rövidlátás helyreállítására olyan nagyfokú látásromláshoz, mint az artéria elzáródása.

tágult látás látás gyengülése a nők után

A látásromlás oka az ideghártyában kialakult vérzések és vizenyő megjelenése. Mindkét betegség megállapításához szemészeti vizsgálat szükséges, amely a látóélesség meghatározásán kívül a szemfenék vizsgálatából áll, melyet szembogár tágítás mellett végeznek el.

Szemtorna — Néhány gyakorlat a jobb látásért Bemutatjuk a legjobb gyakorlatokat, hogy olyan élesen lássunk, mint a sas.

Szükség esetén a szemfenéki vizsgálatot érfestéssel is ki kell egészíteni, amely pontosítja az elzáródás helyét. Bármilyen érelzáródásról is legyen szó, sürgős ellátásra van szükség, amely nem csak szemészeti kezelést jelent, hiszen ezen kórképek legtöbbször a tágult látás általános érrendszeri állapotát is tükrözik, tehát az általános érelmeszesedési kockázati tényezők, mint a magas vérnyomás, magas koleszterinszint, dohányzás, elhízás, kóros véralvadás, cukorbetegség kezelése is elengedhetetlen.

Az artériás elzáródások esetén a szemészeti kezelés célja a szemnyomás hirtelen csökkentése a csarnokvíz részleges lebocsátásával, szem masszázzsal és értágító kezelés adása.

Mi a rövidlátás és távollátás?

A vénás elzáródás esetén a következményes ideghártya vizenyő szemészeti kezelése a tágult látás. A vizenyő kezelésére a szemgolyó belsejébe, az üvegtestbe adott injekció adása szolgálhat.

tágult látás melyek veszélyesek a látásra

Emellett a későbbiekben szükség lehet kiegészítő szemfenéki lézerkezelésre is.