Táplálkozás látásromlástól
Megelőzhető a látás elvesztése Évente több mint hatezer ember veszíti táplálkozás látásromlástól a látását Táplálkozás látásromlástól, ugyanakkor körülbelül felüknél megelőzhető lenne a vakság kialakulása.
Kialakulásának pontos oka máig ismeretlen, de hátterében állhat örökletes hajlam, illetve az orvostudomány kockázati tényezőként tartja számon a cukorbetegséget, a vitaminhiányos táplálkozást, a dohányzást, az alkoholizmust, a magas vérnyomást és táplálkozás látásromlástól idős kort.
A betegség kezdetben nem jár semmilyen figyelemfelhívó tünettel, ezért kiemelten fontos 50 év felett évente eljárni szemészeti szűrővizsgálatra, ahol a szemfenék vizsgálatával felállítható a diagnózis. Megelőzésképpen ajánlott erősíteni a szem természetes védelmi mechanizmusát is, olyan ételek fogyasztásával, amik gazdagok antioxidánsokban, vitaminokban, luteinben és táplálkozás látásromlástól.
Fajtái: Két típusa van: száraz és nedves makuladegeneráció. A száraz makuladegeneráció előfordulása jóval gyakoribb, ami a makula szöveteinek elvékonyodásával és a részleges, foltos idegsejt pusztulásával jár.
A betegség lassú lefolyású, ezért általában jó ideig megőrizhető a megfelelő látás. A száraz makuladegeneráció nem gyógyítható, viszont helyes életmóddal a látásromlás jelentősen lelassítható.
A nedves makuladegeneráció esetén a retina alatt kóros érnövekmények és elfajult hajszálerek alakulnak ki, melyek ödémát, bevérzést okoznak táplálkozás látásromlástól makula területén, ami súlyos látáskárosodást eredményez.
Gyógyítása lézeres kezeléssel táplálkozás látásromlástól a szembe fecskendezett speciális anyagokkal történik, viszont ezek az eljárások sem tudnak végleges gyógyulást nyújtani. Az esetek kis százalékában a száraz formából kifejlődhet a nedves változat is, mely viszonylag rövid idő alatt, teljes látásvesztést okozhat.
Ezért a száraz táplálkozás látásromlástól esetén legalább félévente, míg a nedves forma diagnosztizálásakor, ennél is gyakrabban ajánlott felkeresni szemészorvost.
Szeretjük a friss zöldséget és gyümölcsöt A táplálkozás szerepe szemünk egészségében Szemünk egyre nagyobb igénybevételnek van kitéve: nem elég az írás, olvasás, tűző napfény, de szinte egész nap képernyőket nézünk, akár a munkahelyen, akár otthon vagy utazáskor. A rendszeres szemorvosi vizsgálat fényt deríthet a még csak kezdődő látásromlásra, a szemtorna és a pihentetés pedig javíthat is egy kicsit a látáson. Ám ha a táplálkozás során nem viszed be a megfelelő mennyiségű vitaminokat, ásványi anyagokat, akkor nem támogatod eléggé a fáradt szemed munkáját, és a tünetek is hamarabb táplálkozás látásromlástól. Lássuk, milyen anyagokra is van szükségünk.